Hippocampus Nederland
HippoCampus
Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie
 

Vindt het nieuwe Cursusprogramma hier

Voor speciale aanbiedingen en maatwerk kunt u het beste contact opnemen met HippoCampus

 

De Persoon achter HippoCampus

Dr.Ulrike Thiel 

 
Voor meer informatie zie ook

Kwalificaties Ulrike Thiel

 • Klinisch psycholoog (Titel behaald in Oostenrijk, aldaar geregistreerd bij het Ministerie van Volksgezondheid Nr KPL 837)
 • Gezondheidspsycholoog  (BiG registratie Nr 19911238825  alsmede, titel behaald in Oostenrijk, aldaar geregistreerd bij het Ministerie van Volksgezondheid onder Nr GPL 2397, va 2019 niet verlengt)
 • Psychotherapeutische opleidingen en oriëntatie  (OEGWG Rogeriaans, Pesso PBSP)
 • Gecertificeerd Equitherapeut SHP-E(NL) ,
 • Reitpädagoge/therapeut (OEKThR/OPV,PPR)
 • Gehandicapteninstructeur (OEKThR,FENA)
 • Gedipl.Sportlerares (Oostenrijkse Sportuniversiteit)
 • Rijinstructeur (FENA, Trainer B)
 •  Voltiegeinstructeur  (FENA,Trainer B)
 • Commandant FPG
 • Jurylid dressuur
 • in 2007 benoemd tot Xenophon trainer (Gesellschaft zur Förderung der klassischen Reitweise)

CV: Ulrike Thiel

Studie en postdoctorale opleiding en beroepspraktijk 
Ulrike Thiel is afkomstig uit Oostenrijk, waar ze aan de Universiteit Wenen psychologie en volkenkunde studeerde en promoveerde. Daarna volgde ze de postdoctorale opleiding klinisch psycholoog en psychotherapeut met als therapeutische basis client-centered therapy (rogeriaanse therapie). Ze werkte aan de Universiteit Wenen, vervolgens bij een research instituut, het ministerie van justitie en als rechtbank deskundige. Als hoofd psychologie leidde ze therapie, diagnostiek en research aan een Oostenrijkse Justizanstalt voor psychiatrische patiënten, vergelijkbaar met een TBS inrichting. Verder had ze haar eigen praktijk. Na haar verhuizing naar Nederland deed ze naast haar praktijk voor TNO onderzoek naar leerprocessen en leerhulpmiddelen, werkte als inrichtings- psycholoog voor justitie, als gedragsdeskundige bij de Raad voor de Kinderbescherming, en als forensisch - psychologische rechtbank deskundige. De laatste jaren werd ze vaker ingezet als rechtbankdeskundige voor paardentraining en paardenpsychologie in Nederland. Ook diverse onderzoeken in de sector paarden en Equitherapie heeft ze door de laatste jaren begeleid of uitgevoerd. 
  
Interesse in Paard en Mens 
Wat haar interesses betreft was ze steeds zeer geboeid door het leergedrag van mensen en dieren en de manier waarop die mensen en dieren met elkaar kunnen communiceren, relaties aangaan  en samenwerken. Daarom hebben paarden steeds een grote fascinatie op haar uitgeoefend. Vrij laat kon ze haar wens vervullen en ook leren paardrijden. Dit deed ze met alle ups en downs van een laatbloeier die ook nog wel eens niet optimale instructie kreeg. Via de sport leerde ze paarden steeds beter kennen en ging steeds meer van ze houden. Gezien haar wetenschappelijke achtergrond betekende dit, dat ze probeerde het wezen paard zo omvangrijk mogelijk te kunnen bestuderen en begrijpen.  
  
Hippische achtergrond 
Na een kiekje in verschillende taken van de hippische sport genomen te hebben (samengesteld, springen, dressuur, mennen, "Wanderreitführer” ….), genomen te hebben heeft ze een tijd zogenoemde "moeilijke paarden” gereden en ontdekt, dat deze gewoon moeilik gemaakt werden.  Ze heeft vervolgens in de basis- en gespecialiseerde wedstrijdsport dressuur gereden, is rij- en voltigeinstructrice (opleiding FN / FENA, trainer B), en jureert in de basissport dressuur. 
Aan het eigen lijf ondervond ze, dat paardrijden, het contact en de relatie met paarden zeer veel aan de ontwikkeling van je persoonlijkheid kunnen bijdragen. Tevens heeft ze ervaren hoe haar wetenschappelijke en psychologische achtergrond haar hielp om de techniek van het paardrijden beter aan leerlingen over te kunnen brengen. 
  
Combinatie 
Zo is ze uiteindelijk  besloten deze persoonlijke ervaringen als ruiter, instructeur en therapeut en wetenschapper met de kennis uit haar eigen opleiding en beroepservaring te combineren. Ze volgde de opleidingen in lichaamsgerichte psychotherapie volgens Pesso, de Oostenrijks - Duitse postdoctorale opleidingen voor therapeutisch paardrijden, orthopedagogisch voltigeren / rijden; en gehandicapten - rijden bij het Kuratorium für therapeutisches Reiten.  En verwierf de kwalificaties als Voltige, Rij, en Gehandicapten instructeur alemede als sportinstructeur.
  
Eigen instituut HippoCampus 
Voorzien van deze bagage is ze in 1995 begonnen met HippoCampus als Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie. Inmiddels beschikt ze daar over een doelmatige, paardvriendelijke accommodatie en zeven zelf opgeleide cursus/therapie-paarden voor therapie en sport, die allen in kuddeverband leven. In 2011 kwamen  daar nu ook een binnenbak en een professioneel opleidingscentrum met professionele cursusruimte en veel aandere faciliteiten bij. . 
  
Zij  maakt gebruik van leertechnieken afkomstig uit de topsport, (sportfysiologie en -psychologie), de trainingsleer en se interactie tussen mens en paard en hun speciale manier van leren (leerpsychologie), psychomotoriek, bewegingsleer en -oefeningen, voortkomend uit het therapeutische paardrijden, voltigeren, zelfervaringstechnieken en psychotherapie.

Haar boeken, artikelen  en haar medewerking bij Symposia, Congressen en diverse projecten zijn gevraagd. 

 
  
Copyright HippoCampus: Alle rechten voorbehouden.
Niets van deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen, of openbaar gemaakt,
zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van HippoCampus