De betekenis van de onafhankelijke zit


Voor iedereen die wil weten:

 
- Wat dansen en paardrijden met elkaar te maken hebben
- Wat er bedoeld wordt met de onafhankelijke zit
- Wat het verschil is tussen de klassieke en moderne manier van rijden
- Hoe je paard plezier blijft houden in zijn werk
- Waarom je in dialoog moet gaan met je paard
- Waarom de klassieke rijmethode al eeuwen lang in gebruik is
 
De antwoorden op deze vragen krijg je in een cursus of workshop de onafhankelijke zit op Hippocampus
 

De onafhankelijke zit en de klassieke hulpen zijn het communicatiemiddel in de bewegingsdialoog met het paard 
De onafhankelijke zit blijft de basis voor lekker paardrijden, zowel voor de  recreatieruiter als voor de beginner, de manegeruiter met ervaring of de ruiter met eigen paard. Er komt heel wat bij kijken als je méér wil dan enkel "meeliften”, en dit in balans en zonder je paard te storen. Als je  de ambitie hebt om je paard te laten uitvoeren wat je graag wilt, is er maar ÉÉN MANIER VAN ZITTEN die dat mogelijk maakt. Dat is DE ONAFHANKELIJKE ZIT zoals wij hem b.v. kennen uit de Spaanse Rijschool.

Zitten op het paard lijkt in niets op "zitten op een stoel". Het lijkt meer op wedstrijddansen om met het paard, van lichaam tot lichaam, te communiceren om hem voor ons te laten lopen. Lichamelijke en psychische processen moeten in harmonie samenwerken, als je  dit allemaal wil laten lukken. Ook moet de ruiter rekening houden met zijn eigen LICHAAMSSCHEMA en zijn eigen manier van bewegen. Verder komen er nog de persoonlijke "handigheid" en symmetrie aan te pas.

 

Het eigen lichaam onder controle hebben

De onafhankelijke zit houdt niet alleen in dat je je lichaam zodanig onder controle moet krijgen dat het paard niet gestoord wordt. Het komt er vooral op aan om via kleine bewegingsimpulsen met je paard in dialoog te gaan. Deze dialoog lijkt op de dialoog die twee danspartners met elkaar aangaan. Elke ruiter ervaart bij het leren van de onafhankelijke zit dat bepaalde instinctmatige reacties deze dialoog tegenwerken. Als de ruiter leert met deze reacties om te gaan, en ook met zijn rechts- en linkshandigheid, dan ligt de weg naar een betere communicatie met het paard open. Het paard wordt dan in staat gesteld beter te lopen.

 

De onafhankelijke zit en de psychomotoriek van het paardrijden
In deze workshop krijg je de basisbeginselen van een goede zit uitgelegd. Er wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat je het paard op de juiste manier rijdt, met details over de psychomotorische werking van het paardrijden. Veel voorkomende fouten worden toegelicht en door middel van oefeningen wordt de inwerking van de ruiter op het paard duidelijk gemaakt. Uiteindelijk wordt alles ook in de praktijk gebracht en geoefend. Tijdens deze workshop wordt vooral aangetoond wat men met de onafhankelijke zit kan bereiken. Eén dag is echter niet genoeg om een heel proces op gang te brengen. Daarvoor zijn er meerdaagse cursussen beschikbaar.

Ook in de moderne wedstrijdsport wordt veel aandacht besteed aan zit en houding:

Artikel 418: De houding en de hulpen van de ruiter

Alle oefeningen moeten worden uitgevoerd zonder duidelijk zichtbare inspanning van de ruiter. Deze moet recht in het zadel zitten met soepele lenden en heupen, de dijen en benen aangesloten en goed afhangend, het bovenlichaam ongedwongen, vrij en recht, de handen laag en bij elkaar zonder evenwel elkaar of het paard te raken en met de duimen als hoogste punt, de ellebogen en armen dicht bij het lichaam. Dit maakt dat de ruiter de bewegingen van het paard soepel en ongedwongen kan volgen en onzichtbare hulpen kan geven. Dit is de enige houding waarmee een ruiter een paard op correcte wijze kan africhten.

Onderzoek over het psychomotorische leerproces van de ruiter

In de cursussen en workshops over zitten en communicatie met het paard, wordt meer over de theorie van de "complexe psychomotorische vaardigheid" van het paardrijden verteld, zodat ook duidelijk wordt hoe het leerproces verloopt. Het praktische doel is om de deelnemers handvaten aan te reiken opdat ze het gevoel "goed en in harmonie” te zitten zouden kunnen vinden en ze het paard optimaal zouden kunnen ondersteunen. Om dit te bereiken zijn een aantal hulpmiddelen en technieken uitgewerkt, die erbij kunnen helpen het gevoel voor de individueel optimale zit te ontwikkelen. Hierbij horen loop- en partneroefeningen, bewegingsoefeningen en werken aan de longe of de lange teugel. Ook gymnastische oefeningen en individueel aanvullende training kunnen worden aangeboden.
 
Thema's zijn:

• Hoe  kan ik mijn ruitergevoel verbeteren?
• Verplaats je ook eens in je paard
• Wat doen de hulpen met het paard?
• Hoe werken de "ruitermodules"?
• Mogelijke zitfouten en hun effect op het paard
• Gymnastiek en coördinatieoefeningen
• Opwarmen voor het rijden - waarom?
• Hoe train ik mijn moeilijke kant?

Zie hierover ook het boek: "Beter paardrijden kun je leren” van Ulrike Thiel

 

 

 

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier