Ervaringen STage Paardenhouderij MBO


Uittreksel uit stageverslag
van Marjolein Nijs die hier stage i.v.m. haar
 
 
Stage MBO opleiding Paardenhouderij (Roermond)
heeft gelopen in 2006
 
Stage Verslag Marjolein als PDF
 
 
de werkomstandigheden.
 
de werkomstandigheden zijn in de tijd dat ik er heb stage gelopen zeer goed, je wordt nooit opgejaagd in dingen dus je kan je eigen werktempo aannemen.
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je alles klaar heb als het tijd is om naar huis te gaan.
 
Het werk wat hier wordt gedaan is ook nooit veel, tevens wordt er ook rekening gehouden met als je iets mankeert zodra je iets niet kan vanwege een blessure of iets dergelijks wordt daar geen probleem over gemaakt en kun je iets gaan doen wat je wel kan.
 
Zwaar werk is hier eigenlijk vrijwel niet.
 

mijn leerervaringen.
 
Ik heb zeker veel geleerd in mijn stage periode.
Regelmatig heb ik van Ulrike een zitles gehad op een van haar paarden, hier heb ik heel veel van opgestoken.
Ook als er iets niet duidelijk was kreeg je tekst en uitleg bij hetgeen wat je weten moest.
 

mijn taken en activiteiten.
 

In de blokstage was ik de enige stagiaire maar met de dagstage waren we vaak met 3 man, dan waren de taken zodanig verdeeld dat iedere persoon dat deed waar zij voor aan het leren was, zo was er en stagiaire die veel meeging met therapieën omdat zij daar voor aan het leren was, een andere stagiaire deed veel met het rijden en longeren omdat zij wou gaan leren voor de sportpaarden.
Dus ieder kreeg toch zo zijn ding te doen.
 
En mijn activiteiten waren zeer afwisselend,
 

°de ene keer ging ik een pony poetsen,
Vooral ging ik mij ontplooien over het oude dressuurpaard van Ulrike, Edje voluit (Edelgast), die inmiddels 27 jaar oud is en met pensioen. Hij had problemen met door zijn haar hen te komen en moest ook geschoren worden. Ik hielp met opzadelen en bleef er ook kijken als Ulrike met een paard aan het werk was en kreeg hier uitleg over. 
Ik hielp en keek als de smid er was.
°de andere keer werd de stal in de paddock grondig aangepakt zodat die spinnenweb vrij was.
Paddock en weilanden moesten goed bijgehouden worden, zodat geen mest bleef liggen i.v.m. worminfecties en voor behoud van de bodem en het gras.
°Dan kreeg ik een zitles
De zitlessen worden aan de longe gegeven en  je leert dan eerst goed te zitten zonder beugels en teugels erbij. Aan het begin ook nog zonder zadel maar met een therapiesingel.
 
°Dan kreeg ik les in het longeren.
 
De paarden worden hier op de klassieke manier gelongeerd. Met bijzetteugels en er wordt erop gelet, dat ze over de rug heen lopen en goed in evenwicht komen.
 
°het getuig heb ik regelmatig bijgehouden zodat dat soepel en stofvrij bleef.
Hier heb je het niet alleen met zadels en de gebruikelijke singels te maken er zijn veel therapiesingels en verschillende soorten van Voltigebeugels. En ook verschillende soorten van bijzetteugels en longen en lange leidsels voor het werken aan de lange lijnen.
Ik heb een lijst gemaakt van alles benodigdheden in de zadelkamer  en heb uitleg gekregen over spullen, die ik zelf nog niet kende.
 
Dus je ziet ik heb van alles gedaan.
 

bijzondere gebeurtenissen
 

Daar was één behoorlijke grappige bij.
Enwel meteen de allereerste dag dat ik binnenkwam.
Ik had een kennismaken met Ulrike en de andere stagiaires.
We gingen aan tafel zitten, maar op die tafel lag een kat maar die kat lag zo raar dus ik dacht die zal wel opgezet zijn.
Een kwartiertje later begon die kat zich dus eens flink uit te rekken je wil dus niet weten hoe erg ik toen ben verschrokken.
 
En dan heb ik Edje (het oudste paard van hippo campus) mogen scheren, dat was ook een hele gebeurtenis ik heb er wel de tijd voor genomen, maar ik heb er heel veel van geleerd.
 

 


Mijn conclusie
 
Op deze stageplek heb ik onwijs veel geleerd, ik heb bijv. geleerd hoe je een paard moet rijden met je zit.
Ik heb geleerd wat Equitherapie is en wat het inhoud.
Ook heb ik geleerd om een ander werkje te gaan doen als je klaar bent met het vorige.
Ik heb geleerd om het paard te vragen om iets te doen en niet te dwingen.
Ook heb ik geleerd hoe engels mesten werkt.
 
Op zich ging alles redelijk goed, alleen op het begin van mijn stage had ik heel veel moeite om een pony aan de hand mee te krijgen, wat mij nu overigens wel lukt.
Ik vond het leuk om Edje te poetsen, dit is een bejaard paard waar eigenlijk heel weinig meer mee wordt gedaan vandaar dat ik hem regelmatig een poetsbuurt heb gegeven. Ik vond het zo leuk omdat je gewoon zag dat Edje er zelf helemaal van genoot en als je hem dan terug zette in de wei was hij weer zo fris als een hoentje.
 
Ook vond ik het heel leuk dat ik een aantal lessen heb gehad op Prisca (de fjord) en Resi (kwpn) want hier heb ik ook onwijs veel van geleerd.
 
Deze stage heeft voor mij heel veel waarde gehad omdat ik er altijd met heel veel plezier naar toe ben gegaan en nu nog en dat is voor mij het allerbelangrijkste, ook heeft het voor mij veel waarde gehad omdat ik er heel erg veel heb geleerd, ik heb hier meer geleerd dan op de andere 2 stageadressen van vorig jaar.
Dit komt omdat het vorige adres een manege was een daar heb je iedere dag het vast ritueel de eerste maand leer je daar dus heel veel en daarna niet meer.
Hier was het steeds afwisselend qua werk.

 


Marjolein runt inmiddels (2011) haar eigen bedrijf en leid zelf stagiaires op.

Ze is nog steeds in contact met ons en wij vinden het fijn, dat ze aangeeft hier heel veel geleerd en van haar stage genoten te hebben

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier