Actuele activiteiten HIppoCampus



Alle cursussen en workshop vinden nu onder Corona maatregelen voor maximaal 3 externe deelnemers plaats 

   1 daagse workshops 

    3 daagse cursussen 

6 daagse leergangen 

 

Workshop Angst en paardrijden, kan dat samen?   
 

Data:

In deze eendaagse workshop gaat specialiste in psychomotoriek, didactiek en paardrijden, dr. Ulrike Thiel, de deelnemers op een nieuwe manier met het fenomeen angst bekend maken en een aanzet geven voor een betere omgang met dit natuurlijk menselijk verschijnsel. Elke deelnemer kan voor zichzelf uitzoeken, welke vorm(en) van angst eventueel bij hem spelen en gaat met individuele aanbevelingen naar huis. Deze workshop kan ook als start gebruikt worden voor een individueel traject Angst- en spanningsbegeleiding.

 

Workshop: Psychomotoriek van de onafhankelijke zit en hulpengeving Voor:   recreatieruiters, wedstrijdruiters, instructeurs en Equitherapeuten

Data:

De basisprincipes van de complexe vaardigheid “paardrijden” worden bekeken. Hoe komt het dat het complexe samenspel tussen weten, voelen en doen bij elkaar, in het ideale geval kan leiden tot een goede communicatie met het paard via de onafhankelijke zit? Waar zitten de valkuilen in het leerproces en op welke manier kunnen ze worden verholpen? D.m.v. praktische bewegingsoefeningen wordt het ruitergevoel en de effecten van juiste of verkeerde hulpen op het paard gedemonstreerd. Op het houten paard en een paard aan de longe wordt het eigen lichaamsschema bekeken en de persoonlijke aandachtspunten worden naar voren gebracht.

Workshop Zelfervaring met het paard: Op ontdekkingsreis in jezelf

Paarden zijn – dat weet bijna iedereen die langdurig met ze omgaat – spiegels voor onszelf. Ze reageren direct op wat in ons omgaat. Paarden reageren op de taal van ons lichaam en niet op wat wij proberen anderen en onszelf met woorden wijs te maken. Dit kan soms zeer confronterend zijn, maar kan ons ook bewuster maken van ons eigen lichaam, onze wensen, behoeften en kwetsbaarheden, zodat wij er iets ermee kunnen doen in ons dagelijks leven of op momenten waar wij beslissingen moeten nemen.

Data:

 

Workshop: De psychomotoriek van de onafhankelijke zit en hulpengeving
Basisprincipes

Data:

lees meer  over de onafhankelijke zit

De basisprincipes van de complexe vaardigheid “paardrijden” worden bekeken. Hoe komt het dat het complexe samenspel tussen weten, voelen en doen bij elkaar, in het ideale geval kan leiden tot een goede communicatie met het paard via de onafhankelijke zit? Waar zitten de valkuilen in het leerproces en op welke manier kunnen ze worden verholpen? D.m.v. praktische bewegingsoefeningen wordt het ruitergevoel en de effecten van juiste of verkeerde hulpen op het paard gedemonstreerd. Op het houten paard en een paard aan de longe wordt het eigen lichaamsschema bekeken en de persoonlijke aandachtspunten worden naar voren gebracht.


Workshop Sportphysiologie en Sportpschologie voor Ruiters en Instructeurs.

Data:

Deze cursus maakt de ruiter bekend met de sportfysiologische basisbegrippen van de training voor mens en paard en reikt een aantal oefeningen en methodes aan, om op een verantwoorde manier met zijn eigen lichaam en die van zijn paard om te gaan in de training en tegelijk optimaal te kunnen paardrijden. Paardrijden is een echte sport voor ruiter en paard, ook wordt het "alleen maar" recreatief bedreven. Het verschil tussen het werken aan conditie, uithoudingsvermogen, bewegelijkheid, kracht en coördinatie worden uitgelegd en de lichamelijke effecten van bepaalde trainingsmethodes beschreven. Alle belangrijke begrippen uit de trainingsleer van mens en paard worden op een praktijkgerichte manier overgedragen. In deze cursus wordt de ruiter bekend gemaakt met sporttheorie zodat hij zichzelf en zijn paard optimaal voor prestaties kan voorbereiden. Zo worden de lichamelijke randvoorwaarden gewaarborgd en de kans op blessures gereduceerd.  
Voor het individuele omzetten van deze theorie naar de praktijk kan de workshop: Fitness voor ruiter en paard gevolgd worden.
Voor: recreatieruiters, wedstrijdruiters en instructeurs


Driedaagse longeercursus

Data:

In deze driedaagse cursus kan naast het behandelen van de basisprincipes meer geoefend worden met paarden van verschillende leeftijd opleidingsniveaus en persoonlijkheid. De deelnemers leren hun lichaamsschema voor een optimale communicatie te ontwikkelen en hebben tussen de cursusdagen de mogelijkheid  met het eigen paard te werken. Met video-observatie worden de technieken verbeterd en er vooral het invloed van het longeren op het bewegen van het paard nader uitgewerkt. De deelnemers kunnen ook video-opnames meebrengen om gezamenlijk een goed plan op te stellen. Op afspraak is ook meenemen eigen paard mogelijk.

Voor:   recreatieruiters en wedstrijdruiters

 

Workshop De Psychologie van Paard en Ruiter

Mens en paard zijn in een aantal punten, b.v. wat hun instincten betreft, erg verschillend. Desondanks is het mogelijk tot een relatie en een samenwerking op zeer intensief niveau te kunnen komen. Het helpt om mens en paard "tussen de oren" te leren kennen om te snappen hoe deze relatie en samenwerking het beste voor beiden kan plaatsvonden.

Data:

Deze cursus maakt de ruiter bekend met de psychologische gegevens voor mens en paard.  Paardrijden is een echte sport voor ruiteren paard, maar heeft ook met de psychomotoriek van beiden te maken alsmede tussen de psychische gesteldheid van beide partners. .


Omgaan met faalangst, wedstrijdspanning en wedstrijdbegeleiding 
Drie daagse cursus

Data:

pwinding en een geringe intensiteit van wedstrijdspanning kan het activatie niveau verhogen en op deze manier tot verbetering van sportieve prestaties leiden. Echter kan “plankenvrees”, indien hij te sterk wordt, in faalangst en paniek overgaan en prestaties sterk in de weg staan. Uit de toegepaste sportwetenschappen zijn verschillende reactietypes bekend, die op verschillende manieren begeleid moeten worden, om de angst in goede banen te kunnen leiden. Sommige sporters presteren juist alleen onder hoge spanning en druk van een wedstrijd beter, andere zijn echte trainingswereldkampioenen, die in de training de sterren van de hemel rijden, maar op een wedstrijd niet meer aan hun trainingsprestaties kunnen voldoen.

Deze cursus geeft meer inzicht in het fenomeen wedstrijdspanning en faalangst en biedt een aantal handvaten en mogelijkheden aan om met deze verschijnselen, afhankelijk van de individuele problematiek, te leren omgaan.


 

Driedaagse Cursus: Beter paardrijden kun je leren

Als paascursus of een verlengt weekeinde

Data: ook op aanvraag mogelijk bij  3 deelnemers             

In drie dagen in de paasvakantie of een verlengt weekeinde komen er door middel van een afwisselend programma met theorie en praktijk verschillende aspecten van het paardrijden aan bot. Scholing van het ruitergevoel, zich verplaatsen in het paard, de onafhankelijke zit, hulpengeving, het goedgaande paard en opbouw van zinvol training komen aan bod. Verder heeft elke deelnemer de mogelijkheid aan zijn persoonlijke aandachtspunten te werken en van de ervaringen van zijn medecursisten te profiteren. Er wordt veel videomateriaal kritisch bekeken en gediscuteerd en de deelnemers zullen na deze cursus veel bewuster met hun rijden omgaan en beter kunnen kijken na de uitdrukking en het bewegen van paard en ruiter.

De basisprincipes van de dressuur worden verduidelijkt in theorie en praktijk.

Deze cursus is een leuke manier om tijdens je vakantie in een groep zeer intensief het paard en het paardrijden vanuit verschillende invalshoeken bezig te zijn.

 

 

Workshop: Omgaan met angsten en paardrijden voor instructeurs, coaches en trainers.
Help je leerlingen hun angsten onder ogen te zien en er goed mee om te gaan  

Angst hoort bij het leven en is zelfs vaak nodig om te overleven. Daarom hebben wij bij paardrijden ook vaak met om te voorkomen dat onnodige risico’s genomen worden. Echter worden veel, soms ook ervaren ruiters, door angsten, de niet "gepaste”soort angsten, gehinderd in het beoefenen van hun favoriete sport en menig instructeur wordt steeds weer met dit probleem geconfronteerd. Belangrijk is het voor de ruiter en de betrokken instructeur om de "normale” en "pathologische” angst te leren onderscheiden. Als instructeur kan je veel doen om de leerling te helpen zijn normale angsten tijdens het rijden goed te leren hanteren, en de leersituatie zelf zo angstvrij mogelijk te maken. Want met angst kan ruiter nog paard iets leren. Als ruiter kun je leren je eigen angsten in te schatten en ermee om te gaan. Dit is ook van belang in stresssituaties (bijv. op wedstrijd)..


In deze eendaagse workshop gaat specialiste voor psychomotoriek, didactiek en paardrijden, dr. Ulrike Thiel, de instructeurs op een nieuwe manier met het fenomeen angst bekend maken en een aanzet geven voor een betere omgang met dit natuurlijk menselijk verschijnsel. Deze workshop behandeld het basisfenomeen angst net zoals in de workshop angst en paardrijen voor ruiters, maar richt zich i.p.v. het uitzoeken van de individuele problematiek van deelnemende ruiters meer op het omgaan met diverse vormen van angsten in de dagelijkse les- en trainingspraktijk van de instructeur. De deelnemers kunnen na behoefte een "casus” (ook met video) inbrengen waarvoor individuele aanbevelingen worden ontwikkeld. Angst hoort bij het leven en is zelfs vaak nodig om te overleven. Daarom hebben wij bij paardrijden ook vaak met angst te maken. Paardrijden is – vooral voor de nog niet zeer geoefende ruiter dan ook een bezigheid, waarin hij de controle over alle bewegingen moet overdragen. En paardrijden kan ook in bepaalde situaties daadwerkelijk gevaarlijk zijn. Dus een natuurlijke, aan de situatie aangepaste beheersbare hoeveelheid angst hoort ook steeds aanwezig te zijn om te voorkomen dat onnodige risico’s genomen worden. Hier kan de instructeur door een goede combinatie van deskundige technische begeleiding en scheppen van een goede psychische veilige sfeer veel betekenen. Veel soms ook ervaren ruiters worden door angsten, de niet "gepaste”soort angsten gehinderd in het beoefenen van hun favoriete sport en menig instructeur wordt steeds weer met dit probleem geconfronteerd. Een bijzonder fenomeen hierbij is ook het omgaan met prestatie- en wedstrijdspanning en angsten. Belangrijk is het voor de ruiter en de betrokken instructeur om de "normale” en "pathologische” angst te leren onderscheiden. Als instructeur kan je veel doen om de leerling te helpen zijn angsten tijdens het rijden goed te leren hanteren, en de leersituatie zelf zo angstvrij mogelijk te maken. Want met angst kan ruiter nog paard iets leren.

Data:

 

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier