STage HBO Psychologie op HIppoCampus


Stage en afstuderen vanuit HBO opleiding Psychologie

Hier een bericht van een stagiaire, die net haar 500 uren omvattende stage heeft afgesloten en daarna een afstudeeronderzoek over de opleiding tot Equitherapeut heeft gedaan
 
Mijn eigen achtergrond met paarden heeft er toe geleid dat ik erg geïnteresseerd ben in Equitherapie. Ik vind paarden fenomenale dieren en mijn respect en fascinatie voor hen is tijdens deze stage alleen nog maar meer gegroeid. Ik heb nooit geweten hoeveel intelligentie deze dieren daadwerkelijk bezitten en hoe gevoelig ze zijn. Ik heb ook mooi kunnen zien, dankzij mijn stagebegeleidster, hoe je op een mooie, gelijkwaardige, en respectvolle manier met paarden om kan gaan in een samenwerkingsverband, in plaats van vanuit een ongelijkwaardige positie, zoals me eerder geleerd was.
 
Sandra Lucas

Sandra liep stage in het kader van haar HBO opleiding Psychologie . Naast het werken en verzorgen van de paarden heeft Sandra meegewerkt aan de opleiding tot equitherapeut en heeft ze therapien en rijlessen en cursussen van voor en achter de schermen gevolgd.

hier enkele uittreksels uit haar stageverslag:
 
 
 
VOORWOORD

Het is vreemd te bedenken dat mijn stageperiode er nu alweer opzit. De tijd vliegt. Hoewel het afgelopen halfjaar soms zwaar kon zijn, heb ik er nooit spijt van gehad om drie dagen per week stage te lopen in plaats van de gebruikelijke twee. Het was soms zwaar om drie stagedagen, waarbij ik twaalf uur per dag van huis was, te combineren met soms lange schooldagen, waarbij ik in de avonduren of het weekend mijn verslagen moest maken en mijn tentamens moest leren. Toch heb ik het er goed vanaf gebracht en ben ik tevreden over wat ik heb bereikt. Ik heb niet alleen de leerdoelen vanuit school behaald, maar ook echt het gevoel wat geleerd te hebben deze stage. Daarbij heb ik het erg naar mijn zin gehad, ondanks de soms lange dagen. Nu ik klaar ben met mijn stage, kan ik me volledig gaan richten op mijn onderzoek en mijn afstuderen. Maar eerst nog dit verslag van mijn afgelopen stageperiode. Het is iets langer geworden dan officieel is toegestaan, maar ik vind dat ik niet meer kan weglaten, omdat ik anders het idee heb tekort te doen aan alles at ik geleerd heb.

..................

Nog steeds ben ik erg blij dat ik besloten heb drie dagen in de week stage te lopen in plaats van de gebruikelijke twee dagen in de week. Hoewel dit programma een stuk zwaarder is, heeft het er wel toe geleid dat ik makkelijker een onderdeel kon vormen van de organisatie en ik me eerder thuis kon voelen en op de hoogte kon blijven van alle ontwikkelingen. Taken:

Het maken, ontwerpen en uittekenen van presentatiemateriaal. Mijn stagebegeleidster geeft regelmatig lezingen en workshops door het land. Omdat het moeilijk bleek bepaalde processen met enkel woorden uit te leggen, heb ik geholpen door deze processen uit te tekenen zodat zij gebruikt konden worden in de PowerPoint presentatie tijdens workshops en lezingen.

De volgende persoonlijke leerdoelen, zoals omschreven in mijn stageplan, heb ik tijdens mijn huidige stage kunnen behalen:

Wat ik vooral heb ontdekt, is dat het basisberoep waarmee je de opleiding instroomt, bepaalt welke vorm van Equitherapie je later kan geven. Dit houdt voor mij in dat ik in ieder geval eerst door wil studeren om een beter basisberoep te ontwikkelen waarna ik later nog eens wil kijken of ik de opleiding tot Equitherapeut SHP-E(NL) alsnog zou willen volgen. Verder heb ik een helder beeld over de toekomst, mogelijkheden en doelgroepen van deze therapievorm.

Aangezien ik nu veel meer weet over Equitherapie, heb ik een helder zicht op dit leerdoel en heb ik hem naar mijn inzien dus ook behaald. Tevens heeft de sessie waarbij ik zelf ervaren heb wat Equitherapie nu precies is me erg geholpen om meer inzicht te krijgen en dit leerdoel te behalen.

Het gedeelte van de PR waar ik mee bezig ben geweest is me meegevallen en ik heb een stukje meer inzicht en het ‘hoe' en ‘wat' omtrent PR.

Hoewel ik er niet zelf mee bezig ben geweest, heb ik wel goed meegekregen wat er allemaal bij komt kijken om een paard voor therapie te kunnen gebruiken. Daarnaast heb ik veel meer respect en eerbied gekregen voor deze dieren, wat ik nodig is om met hen samen te kunnen werken.

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier