Workshop sportphysiologie en psychologie


voor Ruiters en Instructeurs
 
Niet de eindbestemming maar de weg daarheen kan al boeiend zijn
 
Zoals al eerder in andere topsporten heeft sinds enkele jaren de sportpsychologie ook ingang gevonden in de hippische sport, waar men zich voornamelijk bezig houdt van de mentale begeleiding van topsporters. Echter kan de psychologie van ruiter en paard ook aan de basis ingang vinden en het leer- en trainingsproces van ruiter en paard bevorderen. Thema’s zijn: de driehoekssituatie trainer-ruiter-paard, de randvoorwaarden voor optimale leer- en trainingsprocessen, de motivatie van ruiter en paard en de psychomotorische aspecten van de vaardigheid paardrijden. 
Omdat wij mensen oorspronkelijk niet er voor gemaakt zijn te kunnen paardrijden, en paard niet gemaakt zijn om mensen op hun rug te dragen, is het niet verwonderlijk, dat een aantal vaardigheden nieuw in het systeem geprogrammeerd moeten worden. Dit programmeerproces loopt dan ook nog gevarieerd bij verschillende personen en dieren want elke leerling beschikt over verschillende basisvaardigheden en al voorgeprogrammeerde programma’s. Deze vaardigheden kunnen op het coördinatie -, denk-, gevoels-, of bewegingsniveau liggen, voor een gedeelte kan een leerling over deze vaardigheden beschikken maar voor een ander gedeelte moet diegene deze met inzet ontwikkelen. De kennis over deze vaardigheden en leerprocessen kan dit proces efficiënter maken, frustraties voorkomen en bewust een plezierig omgaan met het ontwikkelingsproces mogelijk maken. Van elke "ojee” komt weer een "oke”. Dat betekent dat in een soortgelijk proces meestal eerst een crisis moet optreden voordat grenzen verlegd kunnen worden. Dit is normaal en hoort bij zo’n proces. Herken je het belang van de moeilijkheden die je op je paard krijgt en leer je daar op een positieve manier mee omgaan, dan wordt paardrijden een aangename en plezierige bezigheid voor ruiter, paard en instructeur. Met deze benadering kan op HippoCampus op verschillende manieren kennis gemaakt en in de praktijk gebracht worden.
.
.
Workshop: Sportfysiologie en sportpsychologie voor ruiters en instructeurs
     
.
Deze cursus maakt de ruiter bekend met de sportfysiologische basisbegrippen van de training voor mens en paard en reikt een aantal oefeningen en methodes aan, om op een verantwoorde manier met zijn eigen lichaam en die van zijn paard om te gaan in de training en tegelijk optimaal te kunnen paardrijden. Paardrijden is een echte sport voor ruiter en paard, ook wordt het "alleen maar" recreatief bedreven. Het verschil tussen het werken aan conditie, uithoudingsvermogen, bewegelijkheid, kracht en coördinatie worden uitgelegd en de lichamelijke effecten van bepaalde trainingsmethodes beschreven. Alle belangrijke begrippen uit de trainingsleer van mens en paard worden op een praktijkgerichte manier overgedragen. In deze cursus wordt de ruiter bekend gemaakt met sporttheorie zodat hij zichzelf en zijn paard optimaal voor prestaties kan voorbereiden. Zo worden de lichamelijke randvoorwaarden gewaarborgd en de kans op blessures gereduceerd.
 
Voor het individuele omzetten van deze theorie naar de praktijk kan de workshop: Fitness voor ruiter en paard gevolgd worden.
 

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier