Coaching en Supervisie voor instructeurs

Coaching en supervisie voor instructeurs, coaches en trainers
 
     
.
Niet alleen de eindbestemming telt maar de weg daarheen kan al boeiend zijn
 
Zoals al eerder in andere topsporten heeft sinds enkele jaren de sportpsychologie ook ingang gevonden in de hippische sport, waar men zich voornamelijk bezig houdt van de mentale begeleiding van topsporters. Echter kan de psychologie van ruiter en paard ook aan de basis ingang vinden en het leer- en trainingsproces van ruiter en paard bevorderen. Mogelijke thema’s zijn: de driehoekssituatie trainer-ruiter-paard, de randvoorwaarden voor optimale leer- en trainingsprocessen, de motivatie van ruiter en paard en de psychomotorische aspecten van de vaardigheid paardrijden. 
Omdat wij mensen oorspronkelijk niet gemaakt zijn om te kunnen paardrijden, en paarden niet gemaakt zijn om mensen op hun rug te dragen, is het niet verwonderlijk, dat een aantal vaardigheden nieuw in het systeem geprogrammeerd moeten worden. Dit programmeerproces loopt dan ook nog gevarieerd bij verschillende personen en dieren want elke leerling beschikt over verschillende basisvaardigheden en al voorgeprogrammeerde programma’s. Deze vaardigheden kunnen op het coördinatie -, denk-, gevoels-, of bewegingsniveau liggen, voor een gedeelte kan een leerling over deze vaardigheden beschikken maar voor een ander gedeelte moet diegene deze met inzet ontwikkelen. De kennis over deze vaardigheden en leerprocessen kan dit proces efficiënter maken, frustraties voorkomen en bewust een plezierig omgaan met het ontwikkelingsproces mogelijk maken. Van elke "ojee” komt weer een "oke”. Dat betekent dat in een soortgelijk proces meestal eerst een crisis moet optreden voordat grenzen verlegd kunnen worden. Paardrijden heeft niet alleen met techniek maar ook nog met gevoel en andere psychische processen te maken. Met name het leerproces van de ruiter kan verbeterd worden door rekening te houden met wat "tussen de oren” omgaat, de psychomotoriek en persoonlijke psychische eigenschappen. Ook spelen er ingewikkelde mechanismen af in de driehoekssituatie tussen ruiter-instructeur en paard, die door technisch knowhow alleen niet op te lossen vallen. Herken je het belang van de moeilijkheden die je als instructeur hebt om met leerprocesproblemen en wat zich "tussen de oren”van de ruiter afspeelt op een positieve manier mee om te gaan, dan wordt lesgeven een aangename en plezierige bezigheid voor ruiter, paard en instructeur.
.
.
Individueel
.
Coaching en supervisie van instructeurs, coaches en trainers
     
.
Bij het lesgeven en begeleiden van combinaties lopen instructeurs wel eens tegen problemen op, die te maken hebben met: 
- Het individuele leerproces van de leerling
- Angst- en spanningsproblemen 
- Motivatieproblemen
- Misverstanden in de communicatie
- En allerlei andere dingen die zich afspelen "tussen de oren” van de ruiter, wat kan leiden tot soms wederzijdse frustratie of wat het halen van een optimaal resultaat in de weg staat
 
In de instructeuropleidingen kan aan dit thema weinig aandacht besteed worden omdat de techniek op de voorgrond staat. Tijdens een coaching of supervisie proces kan aan de hand van praktische situaties kennis en vaardigheden over de didactische en psychologische kant van het lesgeven ontwikkeld worden. En kunnen praktische handvaten worden aangereikt om mogelijke problemen op te lossen of te voorkomen.
.
 
Voor:
 
Instructeurs
Prijs:    Zie Prijzenlijst
Data:    Op afspraak
Tijd:    Op afspraak
Locatie:    HippoCampus
Werkwijze:
 
 
Bespreking en evaluatie van leerprocessen en leersituaties. Evaluatie van wat zich tussen de oren afspeelt in de driehoekssituatie Ruiter-Paard-Instructeur. Aanreiken van handvaten.
.
.
Aanmelden:
.
 Inschrijfformulier

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier


Share on Facebook

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

dit vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen
Door corona is nu ook de planning een andere geworden en wij gaan alles meteen opnieuw er opzetten
Nog even geduld svp : Hippocampus biedt nu een aantal nieuwe mogelijkheden aan.
daarom is de homepage nog even tot begin september 2021  in editie

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier

 

NIEUW
HippoCampus
ONLINE

 

Vindt het nieuwe Cursusprogramma hier
Voor speciale aanbiedingen en maatwerk kunt u het beste contact opnemen met HippoCampus

 

Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie

Leiding: Dr.Ulrike Thiel
De Bult 2, 6027 RG Soerendonk
0495-45 37 57 / 06-51548351
e-mail: hippocampus@iae.nl