De Bewegingsdialoog Ruiter Paard

Workshop:
Communicatie tussen ruiter en paard, een bewegingsdialoog
 
 
 
.
Leer dansen met je paard
 
Harmonie tussen ruiter en paard betekend, dat beiden met plezier met elkaar bezig zijn hetgeen zich weerspiegelt in de eenheid van beweging, takt, balans en energie met ontspanning gepaard en een " open staan voor elkaar”. Er viindt een bewegingsdialoog plaats en geen afstandsbediening via knopdruk!!!!
 
De Harmonie kan op verschillende manieren nader onderzocht en hopelijk verbeterd worden. Het streven naar harmonie tussen paard en mens heeft ook een lange historische achtergrond in de gezamenlijke ontwikkeling van mens en paard. Dit streven komt ook ten uitdrukking binnen de klassieke rijkunst waar men zich tot doel stelt het paard in zijn natuurlijke eigenschappen en persoonlijkheid verder te ontwikkelen. Mens en paard leren dan van elkaar en worden wederzijds verrijkt in hun ontwikkeling. In de sport betekend dat een betere en vriendelijke uitstraling, lichtheid en ongedwongenheid van de bewegingen. Kortom wat een reglement omschreven wordt als:… "het paard geeft aldus de indruk dat het uit vrije wil datgene doet wat hem wordt gevraagd, met vertrouwen en oplettendheid geeft het zich edelmoedig over aan zijn ruiter. Het paard.. gehoorzaamt bereidwillig en zonder te twijfelen met kalmte en stiptheid aan de verschillende hulpen van de ruiter. Het paard toont daarbij zowel geestelijk als fysiek een harmonisch en natuurlijk evenwicht….” Een soortgelijke samenwerking is met dwang niet te bereiken. Rijden, net name het dressuur rijden, moet een tweerichtingsverkeer tussen ruiter en paard blijven waarbij ook de ruiter met de signalen die het paard geeft rekening houdt. Paarden houden van het bewegingsspel mits het met plezier uitgevoerd kan worden en ze zijn heel erg sociaal ingesteld en bereid met iemand samen wat te doen. Deze natuurlijke eigenschappen kan de mens op verantwoorde of onverantwoorde manier gebruiken. De workshops en cursussen uit deze themacategorie houden zich vanuit verschillende invalshoeken met de nagestreefde harmonie tussen ruiter en paard bezig. Het doel is de deelnemers van de gefundeerde informatie te voorzien zodat zij hun eigen kritische visie daarop kunnen vormen.
.
.
Workshop
.
Communicatie tussen ruiter en paard

.
De communicatie tussen ruiter en paard kan gezien worden als een bewegingsdialoog. Begrijpt de ruiter de manier van communiceren en hoe het paard als partner bij deze dialoog betrokken kan worden, dan kan dit leiden tot verbetering van de harmonie tussen beiden. In deze workshop wordt de ruiter op een nieuwe manier bekend gemaakt met de hulpen als communicatiemiddel en de wijze hoe een paard deze hulpen begrijpt en op zijn beurt zijn deel aan de communicatie bijdraagt. De wijze waarop een paard denkt en leert wordt met theorie en aan de hand van communicatieoefeningen duidelijk gemaakt. Er wordt een relatie gelegd tussen het natuurlijk gedrag en de specifieke eigenschappen van het paard naar het rijden en de opleiding van het paard vanaf de grond en onder de ruiter. Het verschil tussen primaire en secundaire hulpen wordt duidelijk gemaakt en vanuit deze basis wordt er naar de klassieke en alternatieve vormen van communiceren met het paard gekeken. Deze dag beloofd de paardenliefhebber meer inzicht te krijgen in het natuurlijke gedrag van het paard en om zich kritisch naar verschillende vormen van communiceren en trainen van paarden op te stellen om zo zijn eigen onderbouwde mening te kunnen vormen.
.
.
Voor:
 
recreatieruiters, wedstrijdruiters, paardenliefhebbers, Equitherapeuten en instructeurs
Groepsgrootte:
max. 16 deelnemers
Prijs:
zie Prijzenlijst
Data:
zie Agenda
Tijd:
9.30 – 17.00
Locatie:
Hippocampus
Consumpties:
koffie, thee, excl. lunch (in de pauze kan in het dorp geluncht worden)
Mee te brengen:
schrijfspullen, rijbroek en sportschoenen, regenjas
Studiemateriaal:
handouts
Werkwijze:
 
theorie, video, inbreng eigen ervaring, lichaams- en communicatieoefeningen, oefeningen met de cursuspaarden.
Uitgereikt wordt:
deelnamebevestiging
Registratie:
 
keuzemodule (6 uur) voor de opleiding HippoCoach bijscholing (6 uur) Equitherapie SPH-E(NL)
.
Aanmelden:
.
Inschrijfformulier

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier


Share on Facebook

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

dit vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen
Door corona is nu ook de planning een andere geworden en wij gaan alles meteen opnieuw er opzetten
Nog even geduld svp : Hippocampus biedt nu een aantal nieuwe mogelijkheden aan.
daarom is de homepage nog even tot begin september 2021  in editie

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier

 

NIEUW
HippoCampus
ONLINE

 

Vindt het nieuwe Cursusprogramma hier
Voor speciale aanbiedingen en maatwerk kunt u het beste contact opnemen met HippoCampus

 

Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie

Leiding: Dr.Ulrike Thiel
De Bult 2, 6027 RG Soerendonk
0495-45 37 57 / 06-51548351
e-mail: hippocampus@iae.nl