Meer over Equitherapie

Equitherapie - Het paard als co-therapeut   

Wat is Equitherapie? (Equine Mediated Therapy, Therapeutisch Paardrijden)
Het is geen nieuws voor paardenliefhebbers, dat het omgaan met onze hippische partners voor ons vaak veel meer kan zijn dan alleen maar een sportieve of recreatieve bezigheid. Paarden kunnen goed aanvoelen wat in ons omgaat en het contact en werken met hun kan ons helpen bij onszelf te komen. Op deze manier kunnen paarden ook een sterk opvoedend effect op kinderen en de jeugd hebben. Deze fantastische mogelijkheden in de relatie tussen Mens en Paard kunnen ook gebruikt worden om de mens uit een aantal problemen te helpen of hem in zijn ontwikkeling te bevorderen. Dat paardrijden op verschillende manieren door gehandicapte mensen met veel plezier gedaan wordt is al jaren in Nederland bekend.
 
Bij het therapeutische paardrijden - Equitherapie - gaat het erom het paardrijden, het contact en bewegen met het paard doelmatig te gebruiken, om zo therapeutische effecten te bereiken. Dit op lichamelijk maar ook op psychisch vlak. Equitherapie houdt in, dat het paard met zijn specifieke sociale leer- en bewegingsmogelijkheden meewerkt als "co-therapeut” om mensen (kinderen en volwassenen) met psychische en/of lichamelijke problemen systematisch te helpen of ze in hun ontwikkeling te bevorderen.
 
Equitherapie wordt in de Duitstalige Europese landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) al meer dan 30 jaar succesvol toegepast voor kinderen en volwassenen. Inmiddels zijn er in Nederland sinds minimaal 10 jaar opleidingen tot Equitherapeut SHP-E(NL)  beschikbaar, welke voldoen aan internationale kwaliteitscriteria.

Doelgroepen voor orthopedagogische toepassingen zijn onder meer: autistische of ontwikkelingsvertraagde, hyperactieve kinderen, kinderen met sociale problemen, getraumatiseerde kinderen en kinderen met hechtingsproblemen, maar ook hoogbegaafde kinderen. Jeugdigen en volwassenen met depressieve klachten, eetstoornissen, drugs- of andere verslavingsproblemen. Ook wordt Equitherapie toegepast in de gezinstherapie, relatietherapie, in internaten en scholen voor moeilijk lerende kinderen of kinderen met sociale handicaps, in tbs-klinieken en psychiatrische klinieken en opvangcentra.
                                                                               
Therapie met het paard kan wonderbaarlijke effecten hebben, maar moet wel deskundig worden toegepast. Equitherapeuten hebben dan ook een grote verantwoording tegenover hun cliënten en hun therapiepaarden. Ze moeten daarom ook deskundig opgeleid zijn. Een geregistreerde Equitherapeut SHP-E(NL)beschikt over een soortgelijke kwalificatie, doordat de opleiding tot Equitherapeut SHP-E(NL) is gevolgd en afgesloten én er voldoende bijscholingen en supervisies gevolgd worden.
 

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier


Share on Facebook

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

dit vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen
Door corona is nu ook de planning een andere geworden en wij gaan alles meteen opnieuw er opzetten
Nog even geduld svp : Hippocampus biedt nu een aantal nieuwe mogelijkheden aan.
daarom is de homepage nog even tot begin september 2021  in editie

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier

 

NIEUW
HippoCampus
ONLINE

 

Vindt het nieuwe Cursusprogramma hier
Voor speciale aanbiedingen en maatwerk kunt u het beste contact opnemen met HippoCampus

 

Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie

Leiding: Dr.Ulrike Thiel
De Bult 2, 6027 RG Soerendonk
0495-45 37 57 / 06-51548351
e-mail: hippocampus@iae.nl