Longeren op HippoCampus

Werken aan de longe waarom en hoe?

 

Longeren: veel meer dan rondjes laten lopen. Hiermee begin je het paard tot rijpaard te laten ontwikkelen. Later biedt het goed kunnnen longeren aan de diagonale hulpen veel mogelijkheden van gymnasticering van het paard tot revalidatie na trainingspauzes en veel meer.......

 

Zie ook de artikelen van Ulrike Thiel over longeren :

 

Waarom wordt het paard in de klassieke rijkunst eerst door longeren erop voorbereid om rijpaard te worden ?.


Wij moeten ons realiseren, dat het paard niet ervoor gemaakt is om een mens op zijn rug te dragen. Zodra wij het paard berijden brengen wij hem niet alleen uit evenwicht. Wij kunnen hem ook pijn in zijn nog niet goed ontwikkelde rug doen en wij kunnen tot een instinctieve reactie – "iemand op mijn rug betekend gevaar” leiden.

De klassieke Meesters gebruikten het longeren in de opleiding van een jong paard. Het longeren had daarbij een heel belangrijke functie:
 
Het was bedoeld om het paard opeenvolgend gereed te maken maken om de ruiter later goed te kunnen dragen zonder pijn in zijn rug te hebben. Het jonge paard leerde de balans te herstellen en te ontwikkelen en de gehele conditie te verbeteren. Het was ook bedoeld om het jonge paard, dat van de weide kwam aan zijn rider te wennen en een relatie op te bouwen voordat men samen in het echt met rijden en werken onder het zadel begon. Zo kon de ruiter zijn paard beter leren kennen, zijn psychische gesteldheid en ook zijn lichamelijke reacties, zodat hij later – rijdend- beter erop in kun spelen en erop reageren.


    
Men begon meestal eerst met communicatie aan de longe via de kaptoom (vergelijkbaar   met technieken uit natural horsemanship) en ging vervolgens  over tot  longeren, bijgezet longeren en dan uiteindelijk, afhankelijk van de  trainingsstand van het paard gebruik van dubbele longe enz.

Het voordeel van het longeren in vergelijking met al de "loslooptechnieken”is, dat het paard meteen rechtgericht wordt, leert zijn rug op te bollen en het bit aan te nemen en veel spierconditie opgebouwd wordt  voor het latere rijden.

      
Veel ruiters weten niet welke fantastische mogelijkheid ze in feite hebben door met hun paard vanaf de grond te kunnen werken, hem te zien, de relatie te verbeteren en tegelijk een bijdrage aan zijn verdere training en zijn ontwikkeling te kunnen leveren. Ook biedt het een zeer fijne  mogelijkheid de ontwikkeling van je paard te kunnen observeren en op  eventuele aandachtspunten of oplossingen bij problemen onder het zadel   gewezen te worden.
     
Wel moet longeren dan ook goed gebeuren, en dat moet dan ook echt worden  geleerd.
Belangrijke punten zijn:
• De juiste lichaamstaal
• Beheersing van de zweep
• De juiste techniek
• Functie en gebruik van hulpteugels
• Longeren over cavaletti
• Springen aan de longe
• Doelstellingen
• Zinvolle toepassing van longeren in het dagelijkse werk en de ontspanning

Longeren leren - psychomotoriek, leren kijken en leren communiceren

.Longeren leer je niet in een dag. Je moet het gevoel en de juiste manier van communiceren netzo goed onder de knieën krijgen als met rijden, alleen heb je het voordeel, dat je met beide benen op de grond staat. Voor nog niet zo gevorderde ruiters is dat dan ook een ideale manier om sneller met zinvol trainen van hun paard bezig te kunnen zijn ook zijn ze zelf nog aan het leren rijden.

.    
HippCampus biedt de mogelijkheid individueel of in een cursusgroep de basisprincipes en het individuele toepassen van longeren afhankelijk van je individueel paard en zijn stand van opleiding toe te passen

Longeren met diepgang:
Wilde je weten:
- Wanneer longeren goed en wanneer het slecht voor jouw paard is?
- Welke hulpteugels wel of niet geschikt zijn om het paard lekker over de rug te kunnen laten lopen?
- Wanneer je paard door het longeren zich lekker in zijn lijf kan voelen?
- Hoe jij kan herkennen wanneer je paard goed beweegt en wanneer je hem moet ondersteunen?
- Hoe je longeren voor verschillende doeleinden kan gebruiken?
o Conditieopbouw
o Ontspanning
o Gesloten via de achterhand lopen
- Hoe je via het longeren de relatie met je paard kan verbeteren?

Antwoord op bovenstaande vragen kan je krijgen door een van de longeercursussen op HippoCampus te volgen:
Longeren met diepgang
Deze cursus maakt duidelijk dat alleen door goed te longeren, waarbij het paard rechtgericht en in balans kan lopen, iets positiefs toevoegt aan het trainen van het paard. Echter, de longeur moet goed weten wat hij van een paard in verschillende fases van africhting aan de longe kan vragen en hoe hij hem kan helpen zijn handigheid en conditie te verbeteren.
 
 
Wil je weten wat deze pijltjes ons zeggen?
Kom naar de speciale longeercursussen van HippoCampus
Goed leren longeren, een weldaad voor ruiter en paard
Verbeter de relatie met jouw paard door hem goed te longeren. Begrijpt de ruiter op welke manier hij het paard aan de longe kan ondersteunen, dan opent goed longeren een extra dimensie in de relatie met het paard. Naast het feit dat het paard in zijn opleiding handigheid leert en het welzijn bevorderd wordt, leert de ruiter de signalen van het paard beter te duiden, en in een dialoog daarop in te gaan. Dit kan de ruiter ook voor de tijden die hij in het zadel doorbrengt veel opleveren. Door goed te longeren kunnen grondwerk of andere relatiebevorderende manieren van met het paard om te gaan overbodig worden. De driedaagse cursus biedt de mogelijkheid tussen de cursusdagen door te oefenen, en de ervaringen daarmee tijdens de volgende cursusdag te delen en daarop door te breien. Zo kan een duidelijk proces tussen ruiter en paard ontstaan.
 
 
 
De voordelen van klassiek longeren op een rij
Helaas wordt longeren vaak als iets bekeken wat je gewoon zomaar doet om het paard beweging te geven. Slecht longeren kan het paard behoorlijk schaden. Niet alleen dat hij lichamelijk schade kan krijgen, ook de relatie tussen ruiter en paard kan hierdoor beschadigd raken. Klassiek longeren richt zich op een bewegingsdialoog tussen ruiter en paard, waarbij de ruiter het paard ondersteunt om zijn bewegen en zijn lichaam beter te kunnen beheersen, en hierdoor zekerder en gemotiveerder te worden voor de training . klassiek longeren houdt rekening met het welzijn van het paard en een optimaal leer- en trainingsproces waaraan ruiter en paard beide plezier beleven.
 
Goed leren longeren, een weldaad voor ruiter en paard
Verbeter de relatie met jouw paard door hem goed te longeren. Begrijpt de ruiter op welke manier hij het paard aan de longe kan ondersteunen, dan opent goed longeren een extra dimensie in de relatie met het paard. Naast het feit dat het paard in zijn opleiding handigheid leert en het welzijn bevorderd wordt, leert de ruiter de signalen van het paard beter te duiden, en in een dialoog daarop in te gaan. Dit kan de ruiter ook voor de tijden die hij in het zadel doorbrengt veel opleveren. Door goed te longeren kunnen grondwerk of andere relatiebevorderende manieren van met het paard om te gaan overbodig worden. De driedaagse cursus biedt de mogelijkheid tussen de cursusdagen door te oefenen, en de ervaringen daarmee tijdens de volgende cursusdag te delen en daarop door te breien. Zo kan een duidelijk proces tussen ruiter en paard ontstaan.
Foto Spaanse rijschool

      
In de Spaanse Rijschool wordt er maandenlang aandacht besteedt aan de opleiding van paard en ruiter aan de longe als basis voor de rest

 

Goed leren longeren 

 Longeren van het jonge paard 

Cavalettigymnastiek 

Workshop:
Zinvol en goed Longeren (een dag)  Deze eendaagse Workshop maakt je in theorie en praktijk bekend met de mogelijkheden van het longeren en de belangrijkste basisprincipes. Er bestaat ook de mogelijkheid met paarden van verschillende opleidingsgraad te oefenen. Uiteraard is het oefenen op een dag beperkt tot het vaststellen van de aandachtspunten.
      
Cursus Longeren voor mij en mijn paard
In deze driedaagse cursus kan naast het behandelen van de basisprincipes meer geoefend worden met paarden van verschillende leeftijd en  persoonlijkheid. De deelnemers leren hun lichaamsschema voor een optimale communicatie te ontwikkelen en hebben tussen de cursudagen de mogelijkheid  met hun paard te oefenen. Met video-observatie worden de technieken verbeterd en er vooral het invloed van het longeren op de bewegingen van het paard nader uitgewerkt. De deelnemers kunnen ook video-opnames meebrengen om gezamenlijk een goed plan op te stellen. Op afspraak is ook meenemen eigen paard mogelijk
 
Individuele begeleiding longeren
Ook bij het longeren is individuele begeleiding met eigen paard mogelijk. Soms wordt ook in het kader van een individueel begeleidingstraject longeren toegepast om een of andere probleem te helpen oplossen en de relatie ruiter-paard te verbeteren. Neem hierover contact op met Ulrike Thiel, om de beste aanpak voor je en je paard uit te zoeken.
  
 
• Workshops en cursussen:longeren kleine cursusgroepen, veel oefenmogelijkheid
• Voor meer informatie lees verder of vraag een folder aan.
• Voor groepen vanaf 4 deelnemers zijn aparte cursusdagen mogelijk.
• Deze cursussen kunnen ook op andere locaties worden gegeven

 

--------------------------------------------------------------------------------

Zie voor verwandte onderwerpen:

  • Werken een de onafhankelijke zit
  • Hoe bereik je Harmonie met het paard
  • Wat kan de Hippische Sportpsychologie bijdragen tot beter rijden?
  • Workshop klassiek rijden is dat nog van deze tijd?
  • Toepassing van Sportpsychologie voor ruiters en instructeurs
  • Leren longeren vanuit de klassieke leer en het leerproces van paard en ruiter
  • Begeleiding van combinaties

Zie Ook:

 

 

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier


Share on Facebook

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

dit vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen
Door corona is nu ook de planning een andere geworden en wij gaan alles meteen opnieuw er opzetten
Nog even geduld svp : Hippocampus biedt nu een aantal nieuwe mogelijkheden aan.
daarom is de homepage nog even tot begin september 2021  in editie

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier

 

NIEUW
HippoCampus
ONLINE

 

Vindt het nieuwe Cursusprogramma hier
Voor speciale aanbiedingen en maatwerk kunt u het beste contact opnemen met HippoCampus

 

Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie

Leiding: Dr.Ulrike Thiel
De Bult 2, 6027 RG Soerendonk
0495-45 37 57 / 06-51548351
e-mail: hippocampus@iae.nl