De Klassieke Europeese School


Boeken

Teksten

Fotoboeken

Actuele Cursussen

Algemene voorwaarden
     
Eendaagse workshop Klassiek rijden

Workshop:
De klassieke Europeese School
Klassiek rijden, natuurlijk, modern en beslist ook van deze tijd
 
 


.
Leer dansen met je paard
 
Harmonie tussen ruiter en paard betekend, dat beiden met plezier met elkaar bezig zijn hetgeen zich weerspiegelt in de eenheid van beweging, takt, balans en energie met ontspanning gepaard en een " open staan voor elkaar”. De Harmonie kan op verschillende manieren nader onderzocht en hopelijk verbeterd worden. Het streven naar harmonie tussen paard en mens heeft ook een lange historische achtergrond in de gezamenlijke ontwikkeling van mens en paard. Dit streven komt ook ten uitdrukking binnen de klassieke rijkunst waar men zich tot doel stelt het paard in zijn natuurlijke eigenschappen en persoonlijkheid verder te ontwikkelen. Mens en paard leren dan van elkaar en worden wederzijds verrijkt in hun ontwikkeling. In de sport betekend dat een betere en vriendelijke uitstraling, lichtheid en ongedwongenheid van de bewegingen. Kortom wat een reglement omschreven wordt als:… "het paard geeft aldus de indruk dat het uit vrije wil datgene doet wat hem wordt gevraagd, met vertrouwen en oplettendheid geeft het zich edelmoedig over aan zijn ruiter. Het paard.. gehoorzaamt bereidwillig en zonder te twijfelen met kalmte en stiptheid aan de verschillende hulpen van de ruiter. Het paard toont daarbij zowel geestelijk als fysiek een harmonisch en natuurlijk evenwicht….” Een soortgelijke samenwerking is met dwang niet te bereiken. Rijden, net name het dressuur rijden, moet een tweerichtingsverkeer tussen ruiter en paard blijven waarbij ook de ruiter met de signalen die het paard geeft rekening houdt. Paarden houden van het bewegingsspel mits het met plezier uitgevoerd kan worden en ze zijn heel erg sociaal ingesteld en bereid met iemand samen wat te doen. Deze natuurlijke eigenschappen kan de mens op verantwoorde of onverantwoorde manier gebruiken. De workshops en cursussen uit deze themacategorie houden zich vanuit verschillende invalshoeken met de nagestreefde harmonie tussen ruiter en paard bezig. Het doel is de deelnemers van de gefundeerde informatie te voorzien zodat zij hun eigen kritische visie daarop kunnen vormen.
.
.
Workshop
.
Klassiek Rijden, natuurlijk, modern en beslist ook van deze tijd!


.
De laatste jaren is er veel gepubliceerd over zogenaamde "alternatieve” manieren om met het paard om te gaan. Alternatief in de betekenis van afwijkend van de traditionele of klassieke centraal Europese manier van paardrijden en opleiden van het paard. Ook zijn er stromingen, die beweren meer waarde te hechten aan het "natuurlijk omgaan met het paard”. Rekening houden met de natuur van het paard is echter ook binnen de klassieke rijkunst mogelijk. Sterker nog, de klassieke rijkunst in zijn pure vorm maakt het zich tot doel het paard in zin natuurlijke aanleg te verbeteren. 
HippoCampus streeft ernaar om de klassieke rijkunst te verbinden met nieuwe kennis van het paard zelf en zijn door de eeuwen gegroeide geschiedenis in de samenwerking en het samenleven met de mens. Deze omvat huisvesting, training, omgang en communicatie met het paard. Gestreefd wordt naar een relatie tussen mens en paard waar beide in harmonie en met plezier met elkaar omgaan en beiden van elkaar leren. Met de hiervan verzamelde kennis, ervaring en ontwikkelde filosofie en ethiek kan op HippoCampus in theorie en praktijk kennis worden opgedaan. Deze dag geeft in theorie een overzicht van de ontwikkeling van de klassieke rijkunst en zijn aan de natuur van het paard georiënteerde praktijk. Aan de hand van voorbeelden van het werken in de Spaanse rijschool en klassiek georiënteerde ruiters in de sport op opleiders van paarden wordt duidelijk gemaakt wat de klassieke scholing omvat met betrekking tot de persoonlijkheid, de natuur en de biologische en psychische gesteldheid van het paard. Deze wordt vergeleken met een aantal alternatieve methodes die op zin en onzin nader worden bekeken.
.
.
Voor:
.
recreatieruiters, wedstrijdruiters, paardenliefhebbers en instructeurs
Groepsgrootte:
10 - 25 deelnemers
Prijs:
zie Prijzenlijst
Data:
zie Agenda
Tijd:
09.30- 17.00 uur
Locatie:
Hippocampus
Consumpties:
koffie, thee, excl. lunch (in de pauze kan in het dorp geluncht worden)
Mee te brengen:
schrijfspullen
Studiemateriaal:
handouts
Werkwijze:
 
theorie met video van opleidingsmethodes, analyse van klassieke en niet klassieke manier van werken met het paard
Uitgereikt wordt:
deelnamebevestiging
Registratie:
.
keuzemodule (6 uur) voor de opleiding HippoCoach
 
.
Aanmelden:
.
Inschrijfformulier

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier


Share on Facebook

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

dit vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen
Door corona is nu ook de planning een andere geworden en wij gaan alles meteen opnieuw er opzetten
Nog even geduld svp : Hippocampus biedt nu een aantal nieuwe mogelijkheden aan.
daarom is de homepage nog even tot begin september 2021  in editie

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier

 

NIEUW
HippoCampus
ONLINE

 

Vindt het nieuwe Cursusprogramma hier
Voor speciale aanbiedingen en maatwerk kunt u het beste contact opnemen met HippoCampus

 

Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie

Leiding: Dr.Ulrike Thiel
De Bult 2, 6027 RG Soerendonk
0495-45 37 57 / 06-51548351
e-mail: hippocampus@iae.nl