De plek HippoCampus

Wat is en wat gebeurd op HippoCampus ?


HippoCampus is een plek in der hersenen waar denken en voelen bij elkaar komen en het is een plek waar paarden in groepsverband  gehuisvest  zijn  en waar  op natuurlijke manier  met hun omgegaan en gewerkt.wordt.

 

 

Voor ruiters, die met  hun techniek maar ook de relatie met hun paard bezig willen zijn en die bereid zijn aan zichzelf te werken

Voor paardenliefhebbers, die meer over de natuur van het paard de relatie mens en paard willen weten

Voor mensen, die met de hulp  van het paard tot zichzelf willen vinden, beter in balans zillen komen  of hun levenskwaliteit willen vergroten.

 

Het Latijnse woord HippoCampus betekent niet alleen een plek waar paarden gehuisvest zijn. HippoCampus is ook de naam van een plek in onze hersenen, die een belangrijke functie vervult: namelijk het integreren van onze gevoelens in de andere functies van onze hersenen en vooral het leren en opslaan van nieuwe informatie.  De bedoeling van wat er op HippoCampus gebeurt wordt verduidelijkt met het logo. Het is afkomstig van een oud zegel van de tempelridders en betekent dat het paard niet alleen het lichaam, maar ook de geest van de mens draagt. HippoCampus richt zich dan ook in al zijn initiatieven op lichaam en geest van de ruiter, de techniek en het verbeteren van de relatie tussen ruiter en paard.   

 

          

 • HippoCampus organiseert workshops en clinics voor ruiters. Deze dienen om zelf ervaring op te doen en om de motorische vaardigheiden en de communicatie met het paard te verbeteren.
 • HippoCampus  baseert dressuurtraining op de klassieke rijkunst, psychomotore technieken, therapeutisch paardrijden en respect voor de natuur van het paard.
 • HippoCampus bevordert de coöperatie met een tevreden paard dat het leuk vindt om te werken en met mensen om te gaan. Dit betekent dat de paarden in overeenstemming met hun natuurlijke behoeften worden gehouden en bejegend.
 • HippoCampus begeleid combinaties voor recreatie en prestatie met moderne leer- en trainingsmethodes in het doorlopen van individuele trainingstrajecten. Daarbij wordt rekening gehouden met een optimale ontwikkeling van ruiter en paard.
 • HippoCampus is gespecialiseerd in Equitherapie (therapeutisch en orthopedagogisch werken met het paard) en psychomotoriek in de hippische sport.
 • HippoCampus biedt ook expertise voor de initiatie en ontwikkeling van   therapeutisch paardrijden in gezondheids- en opleidingsinstituten.
 • HippoCampus organiseert zelfervaring met het paard voor ruiters en (nog) niet-ruiters, om zichzelf via het medium paard beter te leren kennen.
 • HippoCampus helpt individueel bij zit-, communicatie en prestatieproblemen (o.m.wedstrijdangst).
 • HippoCampus combineert hippische en therapeutische begeleiding bij angstproblemen.
 • HippoCampus helpt gehandicapte ruiters, die ondanks hun handicap in de sport willen presteren en met hun paard samen verder willen (ook blinde ruiters).
 • HippoCampushelpt instructeurs/trainers/coaches  hun training te verbeteren door technieken uit de hippische Sportpsychologie te gebruiken.
 • HippoCampus volgt de  richtlijnen van  SHP-E(NL) , en is zelf  lid van de Federation of Riding for the Disabled International, via de relatie met SHP-E(NL) was HippoCampus ook meer dan 10 jaar vertegenwoordigd in de FATP (Internationale Forum Ausbildungstraeger Therapie mit dem Pferd) en FAPP (Internationale Fachgruppe Arbeit mit dem Pferd in der Psychotherapie).
 • HippoCampus verzorgt samen met de "Nederlandse Stichting Helpen met Paarden-Equitherapie " SHP-E(NL) (ter bevordering van equitherapie op wetenschappelijk verantwoorde basis) en in samenwerking met de andere lidorganisaties van FATP vanaf medio 2000 een post HBO/ universitair opleidingstraject voor therapeutisch paardrijden. EQUITHERAPIE SHP

 

HippoCampus zit op het terrein van de oude boerderij "De Bulthoeve", die behoorde bij de 5 boerderijen van de vroegere baronie Cranendonck.

Vlak bij de snelweg A2 ten zuiden van Eindhoven ligt het terrein van bijna 5 hektaren tussen de bossen in midden in de natuur.

Een plek waar mens en dier rust kunnen vinden en onder inspirerende omstandigheden met elkaar aan de slag kunnen.

Sinds 1994 is HIppoCampus gevestigt op dit terrein en heeft inmiddels onder behoud van de natuur en oude structuur de accomodatie kunnen aanpassen aan de eisen van paardenvriendlijke huisvesting en moderne hippische- leer- zorg- en  en cursusfaciliteiten.

HippoCampus op het terrein van de Bulthoeve biedt binnen een unieke ligging  phantastische werkomstandigheden voor instrfuctie, cursussen en workshops, therapie, zorg en dagbesteding.

 

 

 

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier


Share on Facebook

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

dit vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen
Door corona is nu ook de planning een andere geworden en wij gaan alles meteen opnieuw er opzetten
Nog even geduld svp : Hippocampus biedt nu een aantal nieuwe mogelijkheden aan.
daarom is de homepage nog even tot begin september 2021  in editie

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier

 

NIEUW
HippoCampus
ONLINE

 

Vindt het nieuwe Cursusprogramma hier
Voor speciale aanbiedingen en maatwerk kunt u het beste contact opnemen met HippoCampus

 

Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie

Leiding: Dr.Ulrike Thiel
De Bult 2, 6027 RG Soerendonk
0495-45 37 57 / 06-51548351
e-mail: hippocampus@iae.nl