Dagclinic beter paardrijden

Dagclinic: Beter paardrijden kun je leren

 

 

.

Beter paardrijden kun je leren

 

Het lichamelijke deel van het leren paardrijden is voor een beginnend ruiter een zeer complexe aangelegenheid. Dat komt omdat hij een veelheid aan bewegingen moet leren voelen en daarbij zelf al zijn spieren afzonderlijk en verschillend van elkaar moet leren ontspannen en aanspannen. En dan praten we nog niet eens over de psychische belasting van het leren paardrijden. In vaktaal noemen we paardrijden een mengeling van ‘complexe psychomotorische bekwaamheden’. In haar boek neemt tegenwoordig hippische sportpsychologe, dressuuramazone, jurylid instructeur en psychotherapeute Dr Ulrike Thiel ons stap voor stap mee bij het fysieke en mentale leerproces dat paardrijden eigenlijk is. De serie is een grote opluchting voor al degenen die van natuur niet met een hoge mate aan ruitergevoel uitgerust zijn. De meeste van ons dus! De Anky van Grunsvens en Franke Sloothaken van deze wereld zijn nu eenmaal niet dik gezaaid…

 

Als aanvulling op haar boek verzorgd Ulrike Thiel ook Clinics en bijscholingen niet alleen op HippoCampus zelf, maar ook voor maneges, ruiterverenigingen en instructeurs. Daarbij kunnen een aantal oefeningen uit het boek in de praktijk uitgeprobeerd worden en is er ook ruimte voor discussie en de beantwoorden van vragen.

.

.

Dagclinic

Beter paardrijden kun je leren

 

.

Bij het paardrijden gaat het om denken, voelen en doen, en het bij elkaar brengen van de verschillende psychische en lichamelijke vaardigheden. Hoe paardrijden als vaardigheid in elkaar zit en geleerd wordt, hoe dat leren makkelijker of moeilijker kan gaan zijn thema’s voor deze clinic.

Hoe begrijpt het paard ons als we correcte of niet correcte hulpen geven en wat heeft de attitude van de ruiter met de reacties van zijn paard te maken.

Naast een theorie presentatie waaraan interactief met de deelnemers gewerkt wordt worden lichaams- en partneroefeningen aangeboden die helpen de deelnemers in het paard te verplaatsen en die de ruiter met zijn eigen aandachtspunten bekend kunnen maken. De werking van de onafhankelijke zit wordt uitgelegd en gedemonstreerd en vervolgens bestaat de mogelijkheid met verschillende deelnemers op het paard aan hun specifieke aandachtspunten te werken.
Dit werk wordt naar het publiek toe becommentarieerd en samen met de ruiter uitgelegd welke effecten hij aan zichzelf en aan het paard waarneemt.

.

.

Voor:

.

Instructeurs, recreatieruiters en wedstrijdruiters

Prijs:

zie Prijzenlijst

Groepsgrootte:

 

20 tot 60 passieve deelnemers

Maximaal 10 actief rijdende deelnemers

Data:

zie Agenda

Tijd:

op afspraak

Locatie:

op afspraak, zie Eisen aan de accomodatie

Studiemateriaal:

PowerPoint / video- presentatie, hand-outs voor deelnemers op afspraak

Werkwijze:

 

 

Theoriegedeelte met Dia/Video presentatie, Lichaams- en communicatieoefeningen, werken aan aandachtspunten met de ruiter zelf waarbij aan de groep uitleg wordt gegeven.

Eisen aan de accomodatie:

 

 

 

 

 

 

 

 

Vereist is een instructieruimte met mogelijkheid voor overheadprojectie of projectie via beamer en videodemonstratie (projector en recorder kunnen worden meegebracht) Is geen cursusruimte of kantine aanwezig, kan ook in het binnenbak worden gewerkt en gebruik van een (liefst) binnen- of buitenbak. Voor het praktische gedeelte kunnen manege- en/of pensioenspaarden worden ingezet. Liefst minimaal een paard, dat gewend is aan de longe te lopen. Indien aanwezig is een "houten paard” zoals gebruikelijk voor voltigeren wenselijk. Indien niet aanwezig wordt het meegebracht. Wat Cavaletti of hindernismateriaal.

.

.

Aanmelden:

.

Inschrijfformulier

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier


Share on Facebook

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

dit vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen
Door corona is nu ook de planning een andere geworden en wij gaan alles meteen opnieuw er opzetten
Nog even geduld svp : Hippocampus biedt nu een aantal nieuwe mogelijkheden aan.
daarom is de homepage nog even tot begin september 2021  in editie

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier

 

NIEUW
HippoCampus
ONLINE

 

Vindt het nieuwe Cursusprogramma hier
Voor speciale aanbiedingen en maatwerk kunt u het beste contact opnemen met HippoCampus

 

Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie

Leiding: Dr.Ulrike Thiel
De Bult 2, 6027 RG Soerendonk
0495-45 37 57 / 06-51548351
e-mail: hippocampus@iae.nl