Opleiding HippoCoach voor instructeurs

Een aanvullende gespecialiseerde opleiding voor hippische professionals (instructeurs, coaches, trainers

 Waarom Didactiek, Psychomotoriek en Sportpsychologie voor Instructeurs ?

 

 HippoCampus biedt een aanvullende opleiding bestaande uit een aantal modules voor instructeurs aan, waaraan op drie manieren kan worden deelgenomen:

  • Deelname aan een aantal modules
  • Deelname aan de verplichte modules en een aantal keuzemodules met uitreiking van
  • het HippoCoach-certificaat: “Didactiek, psychomotoriek en sportpsychologie”
  • Deelname aan de verplichte modules, een aantal keuzemodules, zelfervaring en  supervisie. Afsluiting met een werkproject en examen, uitgereikt wordt het HippoCoach- diploma.

 

Deze opleiding biedt een echte aanvulling op de gangbare instructeuropleidingen, waar psychomotoriek, didactiek en hippische sportpsychologie over het algemeen en in deze specifieke ervarings- en praktijkgerichte vorm nog niet zijn opgenomen.

Met name wat zich "tussen de oren" van ruiter en paard afspeelt kan menig instructeur meer problemen opleveren dan de technische kant van het paardrijden en het zinvol en systematisch trainen van een paard of een combinatie. HippoCoach biedt vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken, praktische handvaten aan om met dit probleem in de dagelijkse praktijk beter om te gaan.

Hoe is deze opleiding tot stand gekomen?

Deze opleiding is tot stand gekomen door de ervaringen van Dr. Ulrike Thiel zelf en de behoefte van andere instructeurs.

Dr. Ulrike Thiel deed ervaring op met verschillende instructiemethodes en instructeuropleidingen in Nederland en in het buitenland. Zo combineerde ze de goede dingen van die opleidingen met haar eigen beroepsmatige achtergrond (klinisch psycholoog, psychotherapeut, wetenschappelijk onderzoeker, sportleraar en rij- en voltige-instructeur, instructeur voor gehandicapten rijden en Equitherapeut) en met haar eigen ervaringen als ruiter en leerling en ontwikkelde zo een wetenschappelijk gefundeerde en didactisch onderbouwde methode om ruiters een beter begrip en gevoel voor hun paard bij te brengen. De kennis die haar hielp deze methode te ontwikkelen heeft ze gecomprimeerd in een aantal opleidingsmodules. Ondersteund wordt ze daarbij door een aantal specialisten uit binnen- en buitenland.

Uitgebreide contacten met instructeurs (Orun, Deurne) en een driejarig docentschap aan de ISPH gaven haar meer inzicht in de behoeftes van instructeurs naar goede handvaten op didactisch vlak en om meer te weten te komen over de leerprocessen en wat zich afspeelt in de instructiesituatie zelf tussen instructeur en leerling.

Een bewezen opleidingsconcept  

HippoCampus heeft inmiddels in vijf succesvolle jaren, ervaring als opleidingsinstituut bij de opleiding tot Equitherapeut SHP-E(NL) opgedaan. In deze tijd heeft zich het concept van een beroepsaanvullende modulaire opleiding ontwikkeld, welke voldoet aan internationale standaards. Deze opleiding wordt aangevuld met professionele ondersteuning bij het persoonlijke ontwikkelingsproces binnen een groep waarbij gebruik gemaakt wordt van collegiale intervisie. Dit is zeer doeltreffend en wordt als zeer prettig ervaren door de studenten. Dit succesvolle concept word nu verder ontwikkeld voor deze nieuwe aanvullende opleiding HippoCoach.

De visie

Ulrike Thiel: Mijn eigen lesgeven heeft zo veel extra dimensies erbij gekregen door de kennis en ervaring uit al mijn andere opleidingen en beroepservaring en contacten met goede leermeesters, dat ik deze mogelijkheden graag aan geïnteresseerde instructeurs wil overdragen. Instructeurs zijn de belangrijkste `multiplicators` in het vormen van een goede basis in de paardensport en ook bij vrijetijdsactiviteiten met het paard. Zij zijn immers diegene, die mens en paard bij elkaar brengen en zoveel kunnen betekenen voor een harmonische relatie tussen beiden. Daardoor kan de hippische sport en cultuur in Nederland zeker een belangrijke kwalitatieve aanvulling krijgen.

De gediplomeerde HippoCoach-instructeur: een gewilde specialist

Een afgestudeerde HippoCoach-instructeur zal over veel extra kennis en vaardigheden in het begeleiden van combinaties beschikken, wat het werk veel boeiender en succesvoller zal maken. Hij kan zich in zijn studie ontwikkelen binnen een bij hem passende specialisatie die hem tot een gewild specialist kan vormen. Binnen het opleidingstraject kan de instructeur zich in het bijzonder richten op: zitcorrectie, begeleiding van beginnende ruiters, begeleiding van kinderen en jeugd en wedstrijdbegeleiding. Hij heeft dan net dat extraatje te bieden bij het verbeteren van de harmonie van combinaties, op een deskundige en positieve manier oplossen van problemen of bij het vastlopen van combinaties, met die je dagelijks geconfronteerd wordt in het hippische vak. Elke les kan dan een ontdekkingstocht worden voor instructeur, ruiter en paard. 

 

  

Opleiding: HippoCoach

 

Voor:Instructeurs, coaches, trainers 

Max. 10 deelnemers per opleidingsgroep

Inschrijvingskosten voor opleiding en studieboek €100.-

Als HippoCoach student volg je de verschillende verplichte en keuze modules voor het HippoCoach tarief plus de examen- en administratiekosten

Zie de als HippoCoach gekenmerkte verplichte modules en de voor registratie in aanmerking komende keuzemodules 

  • Module 1 : Hippische Sportpsychologie
  • Module 3: De Driehoekssituatie
  • Module 4”Didaktiek
  • Keuzemodule 1 Fitness voor Ruiter en Paard
  • Keuzemodule 6 Coaching en wedstrijdbegeleiding
  • Module 2 Trainingsleer
  • Keuzemodule 2 Lesgeven aan kinderen en jeugd
  • Keuzemodule 8: Manegelessen
  • Keuzemodule 10: Overdracht van Hippische Kennis  
  • Locatie: HippoCampus met uitzondering van excursies
  • Consumpties: Koffie en thee, indien niet anders vermeld bij module
  • Mee te brengen:   Schrijfmateriaal, sportkleding resp. rijkleding, persoonlijk logboek
  • Studiemateriaal: Boek “Beter Paardrijden kun je leren”, studiemap HippoCoach         
  • Werkwijze: Theorie, praktijk, zelfervaring, video-evaluatie, collegiale intervisie, supervisie, individuele- en groepsproces
  • Uitgereikt wordt: Certificaat “Psychomotoriek, Hippische Sportpsychologie, Didactiek” (aanwezigheid bij alle verplichte modules)
  • Diploma HippoCoach (studieafsluiting met werkproject en examen)
  • Registratie:            De gevolgde modules worden in het studieboek geregistreerd

 De nieuwe opleiding HippoCoach biedt een aanvulling op de traditionele instructeuropleidingen. Psychomotoriek, hippische sportpsychologie, trainingsleer en de psychologie van het leer- oefen- en trainingsproces in de driehoekssituatie ruiter-paard-instructeur worden gebruikt om de kennis van het leerproces van paard en ruiter te vergroten,  inzicht door proceservaring te ontwikkelen en te leiden tot de vergroting van de didactische mogelijkheden van de instructeur. Talloze handvaten en oefenmogelijkheden worden aangereikt. Dit geldt voor het begeleiden van zowel beginnende ruiters als ruiters op hoog niveau. Ook wordt er gekeken naar hoe processen bevorderd of juist verstoord kunnen worden, waar dus de valkuilen zitten in de relatie tussen instructeur en ruiter.

            Aangereikt worden hulpmiddelen, oefeningen, methodes en interventietechnieken om dit leerproces optimaal te kunnen begeleiden. Ook komen onderwerpen zoals doelgericht aanspreken van de rechter- of linker hersenhelft, woordenkeus en attitude en hun effect op de rijopleiding aan bod. Lichaamsschema- en bewegingsanalyse en het effectief corrigeren van zit, houding en hulpengeving worden behandeld, zodat de leerling snel zelf het ruitergevoel leert te ontwikkelen en niet te lang afhankelijk blijft van geïsoleerde lichamelijke correcties van de instructeur.

            Zo kan de instructeur zich sneller en efficiënter richten op het trainen van ruiter en paard als combinatie. Longeren, zitontwikkeling aan de longe, lichaamsoefeningen, zitanalyse en correctie met psychomotorische methodes kunnen vooral aan het begin helpen "chronische" zitfouten en misverstanden te vermijden of juist te verhelpen.

            Normale en bijzondere angst bij het paardrijden, het omgaan met spanningen,  overdracht en tegenovertracht in de instructie en trainingssituatie en hoe een instructeur daar mee om moet gaan zijn onder andere psychologische thema’s. Supervisie en intercollegiale intervisie geven meer inzicht in de complexe processen, die zich vooral afspelen “tussen de oren” van ruiter, paard  en instructeur.

Op HippoCampus worden binnen 2 opleidingsseizoenen in totaal 5 verplichte HippoCoach modules en 8 mogelijke keuzemodules aangeboden. Alle modules van het gehele traject worden dan eens in de twee jaar aangeboden , daarna wordt weer opnieuw gestart met de gehele serie. Een opleidingsseizoen duurt van september tot juni van het volgende kalenderjaar. De deelnemer kan zelf bepalen, of hij deze opleiding in 2, 3 of 4 jaar af wilt sluiten.

Het complete traject, dat afgesloten wordt met een certificaat/diploma omvat:

Voor het Certificaat “Psychomotoriek, Hippische Sportpsychologie, Didactiek”:

  • 6 verplichte HippoCoach modules (totaal 50 uren)
  • 3 keuzemodules (totaal 20 uren)   

Voor het Diploma HippoCoach

 specialisatie in: zitcorrectie, lesgeven aan kinderen en jeugd, begeleiding van beginnende ruiters, wedstrijdbegeleiding :

 

  • 6 verplichte HippoCoach Modules (totaal 50 uren)
  • 4 keuzemodules  (modules a 30 uur)
  • 1 module zelfervaring (6 uur)
  • 1 evaluatiemodule
  • 2 individuele supervisie-eenheden
  • Literatuur in eigen tijd
  • Werkstuk en examen                                          

 Totale studietijd:        +/- 100 uur

De volgende modules zijn beschikbaar:

De prijzen voor HippoCoach studenten met studieboek zijn per module

 

  • Basismodule 1: Hippische sportpsychologie (het leerproces van paard en ruiter)
  • Basismodule 2: Trainingsleer (het trainingsproces van paard en ruiter)
    Basismodule 3: De driehoekssituatie ruiter - paard - instructeur( relatie, interventie )
  • Basismodule 4: Didactiek (ondersteunen van het leer- en trainingsproces van paard en ruiter)
  • Basismodule 5: Zitinstructie en zitcorrectie
  • Basismodule 6: Angst, spanning en paardrijden
  • Evaluatiemodule: Legt een verbinding tussen alles wat geleerd is met de individuele praktijk van de instructeur
  • De prijzen voor een eendaagse keuzemodule zijn …......per module

 

  • Keuzemodule 1: Fitness voor ruiter en paard (praktijkmodule)
  • Keuzemodule 2: Lesgeven aan kinderen en jeugd
  • Keuzemodule 3: Lesgeven aan beginnende ruiters
  • Keuzemodule 4: Wedstrijdvoorbereiding (mentaal en fysiek)
  • Keuzemodule 5: Werken met gehandicapten
  • Keuzemodule 6: Coaching en wedstrijdbegeleiding (mentaal)
  • Keuzemodule 7: Zitontwikkeling en zitcorrectie (praktijkmodule)
  • Keuzemodule 8: Manegelessen
  • Keuzemodule 9: Leer- en instructiestijlen
  • Keuzemodule 10: Overdracht van hippische kennis

 

1 Module Zelfervaring

 Verdere geschikte modules voor de HippoCoach student:

  • Workshop: Zelfervaring met het paard 
  • Workshop: Omgaan met angsten en paardrijden voor instructeurs, coaches en trainers Cursus: Omgaan met faalangst, wedstrijdspanning en wedstrijdbegeleiding Workshop:De onafhankelijke zit
  • Driedaagse cursus:    Ontwikkeling van houding  zit en communicatie
  • Zesdaagse cursus:    Intensief werken aan houding, zit en communicatie Workshop:Communicatie tussen ruiter en Paard

Specialisatiemogelijkheden: 

  • Zitontwikkeling en zitcorrectie
  • Overdracht van hippische kennis
  • Prestatiebegeleiding
  • Manegelessen op didactisch verantwoorde basis
  • Begeleiden van beginnende ruiters
  • Begeleiden van kinderen en jeugd

 

 

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

 

Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier


Share on Facebook

25 jaar 

HippoCampus   

Horse & Human Development

dit vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen
Door corona is nu ook de planning een andere geworden en wij gaan alles meteen opnieuw er opzetten
Nog even geduld svp : Hippocampus biedt nu een aantal nieuwe mogelijkheden aan.
daarom is de homepage nog even tot begin september 2021  in editie

Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier

 

NIEUW
HippoCampus
ONLINE

 

Vindt het nieuwe Cursusprogramma hier
Voor speciale aanbiedingen en maatwerk kunt u het beste contact opnemen met HippoCampus

 

Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie

Leiding: Dr.Ulrike Thiel
De Bult 2, 6027 RG Soerendonk
0495-45 37 57 / 06-51548351
e-mail: hippocampus@iae.nl